Search This Blog

Friday, December 12, 2025

பூமி சக்கரவள்ளி கிழங்கு ~ Ramkand Mool

Likely you have seen this sold road-side and perhaps have tasted it too – it is delicious and learnt from Sri Guruji Gopalavalli dhasar, its connection with Bhagwan Sree Ramapiran.

 


This drum-shaped, reddish-brown tuber with paper-like consistency, is  said to be harvested once in 12 years.  It indeed is a  lesser-known variety of tuber, which is commonly called kand mool in north India and boomi sakkarai valli kizhangu in Tamil Nadu.  It could sound alien to you. Most aspects of the tuber such as its origins and nourishing properties remain a mystery even to scientists and botanists who have been trying to make headway with its DNA testing for years now. 

வட்டவடிவில் தென்னங்குருத்தை போன்ற வடிவமைப்பு கொண்டது. இந்த குருத்தின் மேல் புறத்தை சுற்றிலும் சீவிவிட்டு நடுவில் இருக்கும் மென்மையான பகுதியை மட்டும் சாப்பிடுவார்கள். அதை சாப்பிடுவதால் சிறுநீரகங்களுக்கு நல்லது என்கிறார்கள். அதைத்தாண்டியும் நிறைய நன்மைகள் அதனுள் இருக்கின்றன. ஆனால் இது எல்லா சமயங்களிலும் கிடைக்காதாம், 12 வருடங்களுக்கு ஒருமுறை தான் விளையுமாம்.  

The unassuming not so common,  street snack makes its annual appearance during summer. It’s served as  nice and thinly cut slices, wrapped in banana leaves, and generously seasoned with honey, palm sugar, lime, salt, and chilli powder. Vendors claim that consuming it can cool your stomach, quench your thirst, and keep you satiated.  It  grows mainly in Yelagiri, Kollimalai, Chikmagalur, and parts of Bengaluru. A kilo costs around Rs 900, and on the streets a slice is sold at Rs.50/-  can be more  depending on its size and availability!   

A couple of years back chanced upon it accidentally near Velachery. With lime and other garnishing it was  mildly astringent yet sweet, crunchy, and soft to bite.    

கிராமங்களில் பனங்கிழங்கு, சக்கரை வள்ளி கிழங்கு, மரவள்ளி கிழங்கு போன்றவை சாதாரணமாக கிடைக்கும். நகரங்களில் நாம் தள்ளுவண்டிகளில் வரும் இவற்றை வாங்கி சாப்பிட தயங்குவோம்.  புதிது புதிதாக வரும் பேர் தெரியாத, சுவை தெரியாத பழங்களை அதிக விலை கொடுத்ததும் வாங்கும் நாம், இந்த  பூமி சர்க்கரை வள்ளிக்கிழங்கை   பெரிதாக கண்டுகொள்ள மாட்டோம்.  சமீப காலங்களில் சில இடங்களில் விற்கிறார்கள். ஆனாலும் நாம் வாங்கி சாப்பிடுவதில்லை. பூமி சர்க்கரை வள்ளிக்கிழங்கு ஏராளமான மருத்துவ குணங்களைக் கொண்டிருக்கிறது என்கிறார்கள்.

 



குருஜி கோபாலவல்லி தாசர் சமீபத்தில் ஒரு பதிவில்  எம்பெருமான் ஸ்ரீராமன்  வனவாசம் சென்று காட்டுக்குள் இருந்த போது உடலை வலிமையாக வைத்துக் கொள்ள இந்த பூமி சர்க்கரை வள்ளிக்கிழங்கை  சாப்பிட்டாராம் என்று குறிப்பிட வலை பக்கங்களில் தேடியதில், இது குறித்த நிறைய தகவல்கள் உள்ளதை படிக்க முடிந்தது.  இது ராம் கந்தமூல் என அழைக்கப்படுகின்றது. 

Ram Kand Mool is a drum-shaped tuber mainly found in Indian states of Karnataka, Andhra Pradesh, Telangana and Maharashtra.  It is a lesser-known variety of tuber and root-fruit. Even though its identity is mysterious, it is believed to be the flowering stalk of Century plant (Agave Sisalana or Sisal) via research. It is believed   that Lord Rama consumed this root-fruit when he was in exile for 14 years. 

In the 1980s, the Indian botanists unsuccessfully tried to find more information on Ram Kand Mool. Later in 1994, the Shivaji University, Kolhapur resorted to DNA fingerprinting to identify the Ram Kand Mool plant and concluded that it is a variety of Agave americana. The anatomical study showed the plant is a typical monocotyledonous vascular bundle arrangement. However, this added more confusion, as monocots have adventitious roots and not a tap root system. Hence, to find out the source, the plant material was obtained from a vendor from Jyotiba Temple in Kolhapur district, Maharashtra. The slices of approximately 4.5 inches radius and 2–3 mm breadth were brought to the laboratory and DNA was extracted from slices of Ram Kand Mool. Its purity was searched on agarose gel. The plastid locus for maturase k was selected to identify the plant species. The similarity search revealed 89 per cent identity with the partial sequence of the plastid locus maturase of Agave sisalana.   

In cities,  Ram Kand Mool may be available  during summer. It is served as thinly cut slices as a street snack, wrapped in leaves or papers, and eaten raw. It is seasoned with honey, palm sugar, lime, salt and chilli powder.

 


பூமிசக்கரை கிழங்கு, வட இந்தியாவில் இதனை ராம் காந்த் மூல் (Ram Kand Mool) என அழைப்பர். மனிதத் தோல் நிறமும், யானைக் கால் அளவு பருமன் கொண்ட உருளை வடிவ கிழங்கு ஆகும். இது கர்நாடகா, ஆந்திரப் பிரதேசம், தெலங்கானா, மத்தியப் பிரதேசம் மற்றும் மகாராட்டிரா மாநிலங்களிலும் மற்றும் பாகிஸ்தானிலும் விளைகிறது. இது அதிகபட்சம் 2 மீட்டர் உயரத்திற்கு வளரும் செடி வகை ஆகும். இதன் இலைகள் சிறிதாக உள்ளது.  இதனை வேரில் விளைந்த பழம் என பச்சையாக உண்கின்றனர். ராம் காந்த் கிழங்கு, ஒரு வகை ஆனைக் கற்றாழை செடியின் வேர்ப் பகுதியாகும். இராமர், சீதை மற்றும் இலக்குவன் 14 ஆண்டுகள் வனவாசத்தில் இருந்தபோது பூமிச்சர்க்கரை வேர்க் கிழங்கை உணவாக உண்டதாக   தொன்ம நம்பிக்கையாகும்  

 


Here is a video of it being sliced and served and some photos taken at Bazhullah Street, T Nagar, Chennai 600 017 recently.

 
Regards – S Sampathkumar
12.12.2025 

No comments:

Post a Comment